30. kesäkuuta 2008

Intialaisen kokin perusvarasto

Yksi syy, miksi intialainen ruoka on niin mukavaa, on se, että kun kotona on tietty perusvarasto mausteita ja linssejä, voi taikoa hyviä ja maukkaita ruokia melkein tyhjästä. Pelkästä perunastakin saa tehtyä monen monta maittavaa ruokaa!

Yksinkertaisimpaan perusvarastoon, jolla pääsee jo intialaisen ruoan makuun, voisivat kuulua vaikkapa seuraavat ainekset:
  • ruskeat sinapinsiemenet (näitä on aivan pakko olla, ilman ei pärjää)
  • kuminansiemenet (juustokumina eli jeera)
  • kurkuma
  • chilijauhe
  • vihreät chilit
  • punaiset kuivatut chilit
  • valkosipuli
  • tuore inkivääri
  • korianterijauhe
  • chana dalit (halkaistut kikherneet)
  • urad dalit (kuoritut ja halkaistut mustat linssit)
Seuraavaksi voisi hankkia vaikka seuraavia aineksia:
  • neilikoita
  • kanelitankoja tai kassiaa
  • vihreitä kokonaisia kardemummia
  • laakerinlehtiä
  • cashewpähkinöitä
  • maapähkinöitä (ei suolattuja)
  • tamarindia
  • toor dalia (keltaisia linssejä)
  • moong dalia (halkaistuja ja kuorittuja mung-papuja)
Jos haluaa perehtyä hommaan tosissaan, kaappiin kannattaa hankkia vielä
  • currylehtiä
  • sarviapilan siemeniä
  • mustapippuria (kokonaisia)
  • chutney dalia (paahdettuja chana daleja)
  • kikherneitä
  • rasamjauhetta
  • sambhar-jauhetta
  • asafoetidaa (hajupihkaa)
Kotoisilla keittiövälineillä pärjää aika pitkälle, mutta riisinkeitin kannattaa hankkia - helpottaa hommaa huomattavasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti