24. heinäkuuta 2008

Linssejä ja lehtivihanneksia

Istutin jokin aika sitten aivan hupimielessä sarviapilan siemeniä, ja koska en todellakaan ole mikään viherpeukalo (äitini voi tämän todistaa!), minulle oli melkoinen yllätys, että nämä siemenet rupesivat itämään. Oikein pelästyin, kun yhtenä päivänä huomasin, että ruukustahan rupeaa nousemaan jotakin vihreää!

Kun nämä harvinaisuudet sitten vielä kasvoivat niin suuriksikin, että niitä voi jo ajatella syövänsä, alkoi harmittaa, että en ollut istuttanut enempää siemeniä. Mutta olin ajatellut olevani säästäväinen enkä tuhlata liikaa siemeniä, kun istutus kuitenkin jäisi pelkäksi epäonnistuneeksi tieteelliseksi kokeeksi.

Intiassa käytetään paljon kaikenlaisia vihreitä lehtiä ruoanlaitossa ja sarviapilan lehdet ovat yksi niistä. Nämä lehdet ajattelin käyttää lempilinssiruokaani, mutta istutin heti uusia siemeniä ja seuraavan sadon suunnittelin käyttäväni kanaruokaan - olettaen siis, että nekin kasvavat!

Edit 11.2.2010 Eiväthän ne mitä kasvaneet, enkä ole sen kerran perästä enää edes yrittänyt kasvattaa sarviapilaa.

SARVIAPILA-LINSSIMUHENNOS
4 - 6 hengelle

Tätä ruokaa varten ei todellakaan tarvitse ruveta kasvattamaan mitään sarviapilaa, vaan muutkin lehtivihannekset käyvät vallan mainiosti. Itse olen tehnyt samaa ruokaa pinaatilla, rucolalla, paksoilla, mangoldilla ja jopa punajuuren naateilla, ja kaikilla on tullut ihan yhtä hyvää. Punajuuren naateista sai vielä bonuksena aika hauskan värinkin.

AINEKSET

2 - 3 rkl öljyä
2 -3 punaista chiliä paloina (tai maun mukaan)
1 tl kuminansiemeniä
1/3 tl sarviapilan siemeniä (voi jättää poiskin)
1/2 tl kurkumaa
1 - 1 1/2 dl toor dalia
1 - 2 tl suolaa
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 tomaattia kuutioituna
iso kasa sarviapilan lehtiä (tai muuta vihreää, esim. pinaattia ehkä n. 150 g)
1 tl korianterijauhetta
1 rkl tamarindia

TEE NÄIN


1. Käy läpi sarviapilat (tai mitä lehtiä nyt sitten käytätkin), heitä huonot lehdet pois ja huuhtele hyvät. Hienonna lehdet melko karkeasti. Jos käytät pinaattia, ryöppää se kevyesti suolalla maustetussa vedessä, jäähdytä kylmällä vedellä, puristele vesi hyvin pois ja hienonna se sitten. Puhdista linssit.

2. Laita tamarindi kuppiin tai pieneen kulhoon ja kaada päälle noin desin verran kuumaa vettä. Liota tamarindia noin 15 minuuttia ja painele välillä hedelmälihaa lusikalla, jotta tamarindi liukenisi hyvin veteen. Laita toisen kupin tai kulhon päälle siivilä ja siivilöi tamarindi tähän kulhoon. Painele vielä tamarindia siivilää vasten lusikalla, jotta saisit mahdollisimman paljon mehua irti hedelmästä. Laita siivilöity mehu sivuun odottamaan ja heitä siivilään jäänyt massa menemään.

3. Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää chilit, kuminansiemenet ja sarviapilan siemenet ja paista hetki koko ajan sekoitellen. Varo polttamasta siemeniä, sillä ne kärähtävät melko helposti. Jos näin uhkaa käydä, siirrä kattila liedeltä sivuun hetkeksi aikaa ja pienennä lämpöä. Lisää kurkuma, paista sekunti tai kaksi ja kaada kattilaan noin 3 - 4 dl vettä. Kiehauta vesi.

4. Lisää kattilaan linssit ja suolaa (reilu teelusikallinen). Pienennä lämpöä keskilämmölle ja keittele linssejä hiljakseen kannen alla, kunnes linssit ovat pehmeitä. Linssit saavat mennä aivan pehmeiksi, koska kohta ne kuitenkin muussataan. Siirrä linssit sivuun odottelemaan.

5. Sillä aikaa kun linssit kiehuvat, kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista ahkerasti sekoitellen, kunnes sipulit ovat pehmeitä (ehkä n. 10 minuuttia). Lisää pannulle tomaatit ja paista, kunnes tomaatit ovat myös pehmeitä ja hajoavat (5 - 10 minuuttia). Lisää sarviapilan lehdet (tai muut lehdet), korianterijauhe, siivilöity tamarindimehu, ja vajaa teelusikallinen suolaa. Hauduta kannen alla viitisen minuuttia.

6. Kaada paistinpannun sisältö keitettyjen linssien päälle kattilaan ja muussaa kaikki karkeasti esimerkiksi perunasurvimella. Sattumia saa kyllä jäädä, eli ei tarvitse vauvanruoaksi asti muussailla. Lisää sen verran vettä, että saat aikaan paksun puuromaisen soseen. Hauduta vielä 5 - 10 minuuttia.


Huomaa, että lehtien määrä ei ole mitenkään kirkossa kuulutettu: voit laittaa vihreää enemmän tai vähemmän riippuen siitä, millaista muhennoksesta haluat. Sanoisin, että noin 150 grammaa on sellainen keskiarvo.

Jos sinulla on painekeitin, voit myös tehdä tämän - ja muutkin linssiruoat - nopeammin siinä. Itse en mielelläni painekeitintä käytä, vaikka sellaisen omistankin, koska haluan nähdä, mitä kattilassani oikein tapahtuu. Toiseksikin pelkään painekeittimen vislaavaa ääntä (= nolouden huippu)!

Englanniksi Fenugreek leaves and dal
Teluguksi Menthi Koora Pappu

2 kommenttia:

  1. Koitin tänään Linssejä ja lehtivihanneksia. Ja herkkua tuli!. Minulla oli käytössä vähän sarviapilan versoja ja pinaattia - yhteensä ehkä 100 g. Enemmänkin olisi voinut olla mutta hyvä näinkin. Vähensin suolan ja chilin puoleen, enkä olisi enempää kyllä niitä kaivannut.

    Kiitoksia hyvästä blogista ja ohjeista!

    VastaaPoista
  2. Tuomas, tosi kiva kuulla, että maistui! :-)

    Hyvä, että löysit itsellesi sopivan chili- ja suolamäärän, kun meillä taidetaan tykätä aika suolaisesta ja chilisestä...

    Minäkin laitan noita vihreitä joskus enempi ja joskus vähempi, riippuen siitä, miten niitä sattuu olemaan. Väristä ja mausta tulee aina vähän erilainen!

    VastaaPoista