29. syyskuuta 2008

Punajuuricurry

Koska en ole tiennyt aiemmin kuin yhden intialaisen punajuuriruoan, olen yrittänyt laajentaa punajuurirepertoaariani. Punajuurihan on vallan mainio juures: se on aivan älyttömän halpa, säilyy jääkaapissa pitkään ja sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, mm. folaattia, jota suomalaiset saavat usein liian vähän.

Tämä ruoka syntyi pienen googlettamisen tuloksena, ja vaikka olinkin alkuun hieman epäluuloinen, miten punajuuri taipuisi tällaiseen kastikkeiseen intialaiseen ruokaan, lopputulos oli varsin maukas. Kyllä tätä tulee varmasti tehtyä uudelleenkin!

PUNAJUURICURRY
noin neljälle

Maustetahna:
1 iso sipuli hienonnettuna
1 rkl valkoisia unikonsiemeniä
2 vihreää chiliä paloiteltuna
1 - 2 valkosipulinkynttä isohkoina paloina
pieni pala inkivääriä isohkoina paloina
pieni pala tuoretta kookosta (ehkä parin ruokalusikallisen verran)
1 tl korianterijauhetta
1/3 tl kurkumaa
1 tl suolaa

2 rkl öljyä
3 - 4 keskikokoista punajuurta pieninä kuutioina (n. 1 cm x 1 cm)
1/2 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
1 tl suolaa

Valkoisia unikonsiemeniä.

1. Maustetahna: Paista sipuleita pannulla tilkassa öljyä, kunnes ne ovat ruskistuneet hyvin. Paahda unikonsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua ja poksahdella. Heiluttele pannua välillä, jotta siemenet paahtuisivat tasaisesti. Laita ruskistetut sipulit, unikonsiemenet ja muut maustetahnan ainekset tehosekoittimeen ja lisää sen verran vettä (ehkä muutama rkl), että saat aikaan sileän tahnan. (Koska unikonsiemeniä voi olla vaikea saada tehosekoittimella aivan hienoksi, ne voi myös hienontaa morttelissa pienen vesitilkan kanssa ja sen jälkeen sekoittaa tahnan muiden ainesten kanssa.)

2. Kuumenna öljy pannussa ja lisää pannulle maustetahna. Paistele keskilämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes tahna on hieman ruskistunut. Jos tahna uhkaa tarttua pannuun, lisää pieni tilkka vettä. Lisää punajuurikuutiot, chilijauhe ja suola sekä sen verran vettä, että punajuuret juuri ja juuri peittyvät. Anna muhia kannen alla, kunnes punajuuret ovat kypsiä (tähän menee ehkä noin puoli tuntia). Sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti