12. lokakuuta 2008

Kalamolee - kalaa kookosmaidossa

Tuon aiemman uppomunacurryn jälkeen rupesi tekemään oikein tosissaan mieli kookosmaitoa, ja ihan tarkalleen ottaen kalaa kookosmaidossa. Muistelin, että Kerala on tunnettu jostakin molee-nimisestä kalaruoasta, johon tulee kookosmaitoa. En ole aiemmin tätä ruokaa tehnyt, mutta pienen haeskelun jälkeen löysin varsin autenttisen oloisen ohjeen Malabar Spices -nimisestä blogista.

Vaikka Mallugirl kehottikin käyttämään itse tehtyä kookosmaitoa, en kuitenkaan jaksanut ruveta kookosmaitoa tekemään, vaan oikaisin hieman ja käytin tölkkimaitoa. Yritin kompensoida tämän purkkimaidon raskautta lisäämällä sitten toisen puolikkaan vettä. Ehkä itse tehdyllä kookosmaidolla saattaisi tulla parempaa, mutta oli tämä aivan taivaallisen hyvää näinkin! Osui ja upposi!


Tässä vielä moleen ohje ihan pienten muutosten kera.

KALAMOLEE
iso annos kahdelle

Marinadi:
4 pienehköä kalafilettä (luultavasti kaikki kalat käyvät, niin valko- kuin punalihaiset kalatkin)
1 tl suolaa
1/4 tl kurkumaa
1 rkl sitruunamehua
½ tl chilijauhetta (voi jättää poiskin)

1 - 2 rkl öljyä
5 - 10 currylehteä
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai 1 iso vs-kynsi ja parin sentin pala inkivääriä hienoksi raastettuna)
2 vihreää chiliä hienonnettuna (tai maun mukaan)
1/4 tl kurkumaa
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa (tai maun mukaan)
1 iso tomaatti kuutioituna
2 dl kookosmaitoa
1 ½ dl vettä
(limetti-/tai sitruunamehua)

1. Sekoita marinadin ainekset yhteen ja sivele marinadi kalojen pintaan (kaikkein näppärimmin tämä käy silikonisella pullasudilla - niin ei tarvitse sotkea käsiä). Anna kalojen marinoitua huoneenlämmössä sen aikaa, kunnes on aika laittaa kalat pannulle.

2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää currylehdet ja sipuli. Paista, kunnes sipuli on saanut vähän väriä ja lisää inkivääri-valkosipulitahna ja chilit. Paista vielä viitisen minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Lisää jauhetut mausteet ja suola sekä tomaatti. Paista edelleen viitisen minuuttia.

3. Lisää kookosmaito ja vesi ja kiehauta. Lisää kalafileet ja hauduttele, kunnes kalat ovat kypsiä. Ohuissa fileissä ei mene kuin joku reilut viisi minuuttia. Mausta vielä halutessasi limetti- tai sitruunamehulla.

Malayalamiksi Meen Molee
Englanniksi Fish Stew with Coconut Milk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti