11. joulukuuta 2008

Paahdettu paprika-porkkanatahna


Rakastan paahdettuja paprikoita - ja ylipäänsä kaikkea muutakin paahdettua - ja siitä idea tähänkin tahnaan lähti. Halusin nimittäin jotakin hyvää leivän päälle, kun olin niin kyllästynyt siihen ainaiseen juustoon ja satunnaisiin leikkeleviipaleisiin. Nuo tahnat ja levitteet ovat useimmiten niin hyviä ja niin helppoja, joten ei voi kuin ihmetellä, miksi ihmeessä niitä tulee silti tehtyä niin harvoin.

Paprikoiden seuraksi jääkaapista löytyi porkkanoita, ja näistä kahdesta kehittelin sitten tämmöisen paahdetun tahnan. Lopputulos oli (ainakin omasta mielestäni) aivan huikean hyvä. Tahna oli hieman makeampaa kuin olin olettanut, mutta chili antoi tahnalle mukavasti potkua. Tätä tuli taas lusikoitua "maistelutarkoituksessa" useampi lusikallinen...

AINEKSET
noin 2 dl:aan tahnaa

3 isohkoa porkkanaa
2 punaista paprikaa
hieman öljyä
kuivattua timjamia (tai muuta mieleistä maustetta)
suolaa
mustapippuria
kourallinen pinjansiemeniä
puolikas kuivattu chili (tai hieman chilijauhetta)
varovainen loraus valkoista balsamicoa

1. Kuori ja paloittele porkkanat paksuhkoiksi paloiksi sekä puhdista ja puolita paprikat. Laita vihannekset kulhoon, lorauta päälle hieman öljyä, mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin ja levitä kasvikset uunipellille - paprikat posket ylöspäin. Paahda noin 225-asteisessa uunissa vajaat puoli tuntia. Tarkkaile paprikoita, jotka kypsyvät nopeammin kuin porkkanat, ja ota ne pois uunista, kun ne ovat saaneet mukavasti mustia pilkkuja.

2. Anna kasvisten jäähtyä hieman. (Jäähdytä paprikat muovipussissa tai astiassa kelmun alla, jotta niiden kuoriminen on helpompaa.) Kuori paprikat.

3. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla, pannua tiuhaan ravistellen, kunnes siemenet ovat värittyneet sieltä täältä.

4. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella tms. tasaiseksi soseeksi. Lisää makuja maun mukaan (itse en laittanut kuin suolaa ja pippuria ja hyvää oli).

Sopii yhteen varsinkin ruisleivän kanssa.

10 kommenttia:

  1. Tämähän pitää viikonloppuna kokeilla,kuulostaa herrrkulliselta :) todellakin leivän päälle olis kiva saaha muutakin kuin ainainen juusto..
    -anne-

    VastaaPoista
  2. Suosittelen, Anne, kokeilemista :-) Itse ainakin tykkäsin kovasti.

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvan nakoisia leipasia! Ehka Suomessa sitten kokeillaan :)

    VastaaPoista
  4. Tosi herkulliselta näyttävä ja kuulostava tahna! Mä myös rakastan paahdettuja vihanneksia ja toi resepti menee suosikkeihin heti!

    VastaaPoista
  5. Näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä! Paahdettu paprika on aina herkkua, sitä vaan tulee tehtyä valitettavan harvoin, vaikka eipä se paahtaminen iso homma ole.

    VastaaPoista
  6. Kiitos, Elina :-) Oon samaa mieltä, että tuota paahdettua paprikaa tulee tehtyä turhan harvoin, vaikka se onkin niin hyvää. Mulla meinaa mennä joskus hermot sen kuorimisen kanssa :-D

    VastaaPoista
  7. kylläpäs näyttää ja kuulostaa hyvältä. pitäisiköhän sitä itsekin ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä tahnaa...

    VastaaPoista
  8. Onpa kauniin näköistä! Tulee ihan jotkut näyttävät mätitahnaleivät mieleen :) Tosin tämä sun tahna olisi enemmän mun makuun...

    VastaaPoista
  9. Kiitos, Hyppysellinen ja Anna :-)

    VastaaPoista