6. helmikuuta 2009

Evernote - apuväline bloggaajalle(kin)

Olen jo aiemmin hehkuttanut Ward Street Bistro -blogistani löytämääni postausta viikon ateriasuunnittelusta, mutta haluaisin vielä mainostaa toista sieltä bongaamaani juttua, nimittäin Evernotea. Pahoittelen jo etukäteen, että tästä tulee taas aika pitkä postaus, mutta minulta lähtee näköjään homma aina vähän lapasesta, kun oikein innostun.

Evernote on eräänlainen digitaalinen muistikirja, johon voi tallentaa tietoa, kuvia, klippejä ja jopa audio- ja videomateriaalia. Evernoten ansiosta tietojen tallennusta varten ei tarvitse erikseen avata mitään toista ohjelmaa, esimerkiksi Wordia, vaan Evernoten avulla tieto tallentuu muistiin tosi näppärästi muutamaa nappia painamalla. Kun kerran on luonut Evernote-tilin, tili on käytettävissä kaikkialla siellä missä nettikin, vähän samaan tapaan kuin sähköpostikin. Internet-yhteyttäkään ei välttämättä tarvita, sillä tietoihin pääsee luemma käsiksi myös kännykällä.

Evernotea pidetään erityisen hienona keksintönä sen mainion hakutoiminnon takia, sillä Evernote osaa etsiä tekstiä myös kuvasta. Jos siis otan vaikkapa hammaslääkärin vastaanotolla jostakin lehdestä makaronilaatikon ohjeen kuvan kännykällä ja tallennan sen Evernoteen, Evernote löytää reseptin myöhemmin vaikkapa hakusanalla 'jauheliha', koska se osaa lukea kuvaa. Kaiken kukkuraksi Evernote osaa lukea myös käsin kirjoitettua tekstiä!

Kuulostaa uskomattoman hienolta, eikö totta. Minusta ainakin kuulosti, sillä kuvittelin pääseväni vihdoin ja viimein eroon kaikista niistä reseptilappusista, joita laatikot tursuilevat: ottaisin vain niistä valokuvat ja tallentaisin ne Evernoteen. Kun myöhemmin kaipailen niitä, Evernote kyllä löytää ne.

Mutta skeptinen kun olen, en tätä kaikkea ihan noin vain tietenkään uskonut. Päätinkin testata Evernotea erityyppisillä aineistoilla, jotta näkisin, toimiiko tuo paljon mainostettu haku luvatulla tavalla. Tallensin tililleni Evernoteen sekä suomen- että englanninkielistä materiaalia, sekä käsin kirjoitettua että painettua. Oli noita käsin raapustettuja lappusia, painetuista resepteistä otettuja valokuvia sekä netistä bongattua materiaalia. Sitten kokeilin erilaisia hakusanoja käyttämällä, löytääkö Evernote ne tiedostot, jotka sen olisi pitänytkin löytää. Seuraavassa vähän testituloksia sekä tekemiäni havaintoja Evernotesta.

1. Käsin kirjoitettu teksti valokuvassa

Ensi alkuun otin valokuvia paperilappusille töhertämistäni resepteistä, minkä jälkeen tallensin ottamani kuvat Evernoteen. Ei ole kovinkaan reilua olettaa, että Evernote ymmärtäisi tämmöisestä söherryksestä mitään:

Nigel Slater: Valkosuklaamousse (BBCFood)

(Täytyy heti puolustautua, että tuota valkosuklaamoussea rupesi tulemaan telkkarista ilman mitään ennakkovaroitusta ja melkoisella vauhdilla, joten ei siinä kovin kauniita koukeroita kerennyt vääntämään. Kyllä minun käsialani normaalisti on ihan luettavaa... heh.)

Ei ole varmaankaan mikään yllätys, että Evernote ei reseptiä arkistosta löytänyt, vaikka kokeilin hakea sitä melkein kaikilla tuossa reseptissä esiintyvillä suomenkielisillä sanoilla. Yllätys sen sijaan oli, että noilla reseptissä olevilla englanninkielisillä hakusanoilla (mm. nigel, cream ja double) resepti kyllä löytyi! Tämä on mielestäni melko uskomatonta, kun ajattelee, millaista tuo käsiala on!

Siellä se 'double' piileskelee.

Tässä vaiheessa heräsikin epäilys, sorsiiko Evernote suomen kieltä. Epäilyksen vahvisti Tietokone-lehdestä löytynyt artikkeli, jonka mukaan Evernoten käsialan tunnistus ei sisällä suomenkielistä sanastoa. Harmin paikka! Lohdutukseksi voin sanoa, että ei tuo englanninkielisen käsialan tunnistuskaan aina toimi - välillä Evernote löytää tiedoston, välillä taas ei.

2. Painettu teksti valokuvassa

Entä sitten painettu teksti, esimerkiksi keittokirjasta otettu valokuva? Kuinka hyvin haku toimii tämmöisten tiedostojen kohdalla?

Tässäkin tekstin kieli osoittautui ratkaisevaksi tekijäksi, sillä Evernote ei löytänyt mitään suomenkielistä tiedostoa millään käyttämälläni hakusanalla. Sama päti niin ruotsiin kuin hindiinkin. Evernoten omasta blogista löytyikin tähän selitys: Evernoten versiot muilla kielillä kuin englanniksi ovat vasta tulollaan. Toistaiseksi Evernote osaa siis vain englantia.

Englanninkielisissä tiedostoissakin on vielä yksi tärkeä haun onnistumiseen vaikuttava seikka, nimittäin kuvatiedoston tarkkuus. Jos kuva on pikkuisenkin epätarkka, Evenote ei osaa lukea tekstiä kuvasta tai se löytää vääriä tiedostoja. Jos kuva on tarkka, Evernote yleensä löytää tekstin aika hyvin. Minun kamerallani ja taidoillani vain on erittäin vaikea saada otettua tarpeeksi tarkkaa valokuvaa, joka kelpaisi Evernotelle.

Kuva kirjasta Classic Indian Cookery (Julie Sahni).

Joskus käy kuitenkin niin, että vaikka kuva näyttää aivan selvältä ja tarkalta (kuten yllä oleva kuva), Evernote ei silti löydä tiedostoa minkään hakusanan avulla. En tiedä, mistä tämä mahtaa johtua.

3. Nettiklipit

Itselleni kaikkein hyödyllisimmäksi Evernoten ominaisuuksista on osoittautunut nettiklipperi (web clipper), jonka avulla netistä saa siirrettyä tietoa omalle tilille muistiin äärettömän kätevästi. Blogeissa esimerkiksi näkee jatkuvasti mielenkiintoisia reseptejä, jotka olisi mukava siirtää itselleen heti ja mahdollisimman helposti muistiin. Evernoten avulla tämä käy varsin näppärästi. Kun on ladannut itselleen esim. Evernoten Windows-version, selaimen yläkulmaan ilmestyy pieni Evernote-kuvake (kuvassa tuo vihreä neliö osoitekentän vasemmalla puolella).

Kun sitten törmää netissä mielenkiintoiseen materiaaliin, esim. mukavaan reseptiin, joka olisi kiva saada itselle muistiin, on kaksi eri vaihtoehtoa toimia.

Jos haluaa tallentaa koko sivun (alla olevassa kuvassa esimerkiksi lennot Helsingistä Timbuktuun), tarvitsee vain klikata tuota Evernote-kuvaketta. Tämä aukaisee sivun oikeaan ylälaitaan pienen ikkunan, joka kysyy Evernote-tilin salasanaa.

Kun on syöttänyt ruutuun salasanansa, aukeaa uusi ikkuna, jossa tallennettavalle tiedostolle voi antaa halutessaan uuden nimen sekä lisätä siihen haluamiaan tunnisteita (tags).

Tämän jälkeen tarvitsee vain painaa 'done' -nappulaa ja aineisto on Evernotessa tallessa.

Jos haluaa muistiin vain osan tiedoista, esimerkiksi pelkän tekstin ilman kuvia, voi tekstin maalata ensin hiirellä ja sen jälkeen painaa tuota Evernote-kuvaketta, jonka jälkeen homma toimii samoin kuin edellä.

Eivätkä hyvät uutiset tähän loppuneet. Näissä nettiklippi-tiedostoissa Evernote ei sentään ole kielipuoli, vaan näistä se löytää tiedostot suomenkielisillä hakusanoillakin moitteettomasti. Niin fiksu Evernote ei kuitenkaan ole, että se osaisi vaikkapa pilkkoa yhdyssanoja: maapähkinää sisältävä resepti ei siis löydy kirjoittamalla hakuun 'pähkinä'. Sen sijaan sanakatkaisu ei tuota Evernotelle mitään ongelmia, sillä tuo samainen maapähkinää sisältävä resepti löytyy kirjoittamalla hakuun esimerkiksi vain 'maapäh'.

Vaikka Evernoten haku suomenkielisistä kuvatiedostoista ei toimikaan, Evernote on silti mielestäni ihan kelpo tapa tallentaa kuvatiedostojakin, kunhan vain vähän miettii tiedoston nimeä ja sitä, millaiset tunnisteet tiedostolle antaa. Tarpeeksi osuvat tunnisteet ja nimi helpottavat tiedoston löytämistä sitten myöhemmin.

Ruokaohjeiden tallentamisen lisäksi Evernotea voi hyödyntää lukemattomiin eri käyttötarkoituksiin. Ennen matkalle lähtöä voi esimerkiksi kuvata kaikki tärkeät matkadokumentit (passit, vakuutuspaperit, lääkereseptit jne.) ja tallentaa ne Evernoteen. Evernoten esittelyvideossa, joka löytyy Evernoten etusivulta ja joka kannattaa kyllä mulkaista läpi (sen kesto on noin 4 minuuttia), mainitaan käyntikorttien tallentaminen kuvina Evernoteen. Näin paperimuotoiset käyntikortit ovat paljon käytännöllisemmässä muodossa omalla tilillä. Taloussanomien kolumnissa mainittiin myös mm. viinietikettien ja fläppitaulujen kuvaaminen ja tallentaminen Evernoteen. Käyttömuotoja on varmasti lukemattomia!

Vaikka Evernote on ilmainen ja kaikkien saatavilla, sen käyttöä rajoittaa jossakin määrin kuitenkin se, että ilmaiseen käyttöön on varattu tilaa 40 MB kuukaudessa; maksullisessa versiossa raja tuli vastaan muistaakseni 500 MB:n kohdalla. Tavalliselle bloggaajalle tuo 40 megatavua riittää mielestäni aivan hyvin.

6 kommenttia:

  1. Kiitti postauksesta! Vaikuttaakin mielenkiintoiselta tämä Evernote, pitää mennä se tsekkailemaan...

    VastaaPoista
  2. Yritin downloadata tätä mutta se taisi olla aika tilaavievä juttu,kun se lataaminen olisi kestänyt yli tunnin.Mulla on kone nyt niin täynnä tavaraa , että täytyy yrittää kokeilla tätä joku toinen kerta....

    VastaaPoista
  3. Yalian, oiskohan sulla sitten sen verran hitaampi yhteys tai jotain, kun kurkkasin tuota Evernote-tiedostoa, eikä sen koko ole kuin n. 55 MB. Mulla tuon lataamiseen näkyisi menevän 9 minuuttia. Mutta kyllä sitä ilmankin pärjää...:-)

    VastaaPoista
  4. Mulla on 2.5 MB yhteys.Yleensä kaikki latautuu nopeasti.Taisi ehkä olla jotain häikkää muuten vaan ja mun kone on liian täynnä,joten täytyy vähän siivota mun konetta ensin.Tuo kuulostaa nimittäin aika hyödylliseltä ohjelmalta...

    VastaaPoista
  5. Yaelian, varmaan siinä oli sitten jotain muuta häikkää. Mä en kauheasti noista yhteyksistä ymmärrä :-D

    Tuo ohjelma on kyllä hyödyllinen ainakin mulle, eikä vähiten siksi kun se on netissä, jossa tulee muutenkin vietettyä jonkun verran aikaa. Ennen tallettelin kaikkea mielenkiintoista näkemääni Wordiin, mutta sinne ne sitten tuppasivat unohtumaan, johonkin kansioihin... Kuulostaa muuten tutulta tuo täynnä oleva muisti - se on jatkuva ongelma mulla :-)

    VastaaPoista