8. maaliskuuta 2009

Pullokurpitsapachadi

Kokkailuinnostuksen kanssa on edelleenkin vähän niin ja näin, mutta eivätköhän nämä ruoka-asiatkin ala taas pikkuhiljaa kiinnostaa vähän enemmän. Anoppi lähettelee meille jatkuvasti ruokaa ja vihanneksia autokuskin välityksellä siihen malliin, että - pakko tunnustaa - alkavat hermot jo vähän mennä. Varmaankin riittäisi, jos sanoisin anopille ihan suoraan, että meille ei tarvitse tuoda ruokaa ja että haluan itse valita vihannekseni, mutta ilmeisesti olen sen verran laiska ja mukavuudenhaluinen, että en ole vielä päättänyt, haluanko edes sanoa niin. Ei siis käy syyttäminen ketään muuta kuin itseäni!

On ollut ihan kauhea huomata, miten omiin keittiövälineisiinsä onkin kiintynyt ja miten riippuvaiseksi niistä on tullut. Olen ehtinyt ikävöidä jo useampaa keittiötyökalua, joka jäi Suomeen... Rakas mikserini on yksi niistä lähes korvaamattomista välineistä, jotka eivät tulleet mukaan. Mikseriä kaipaan eniten, mutta ihan heti perässä tulevat erikokoiset ja erilaisiin tilanteisiin sopivat leikkuulaudat (täällä minulla on toistaiseksi vain yksi ravintolakeittiökokoa oleva leikkuulauta), morttelini, korkeareunainen ja tarttumaton paistinpannuni sekä iso kattila pastaa ja keittoja varten. Noita kaikkia saa toki täkäläisistä kaupoistakin, mutta tuntuu tyhmältä ostaa ne "uudelleen" - vaikka eiväthän ne Suomessa olevat kamat täällä ketään lämmitä.

Pannuasiaan tuli onneksi helpotusta, sillä löysin tämän aika ihanan pannun tavan supermarketista.
Pannussa on kahvan sijasta hauskat hantaakit (sori vaan, parempaa nimitystä en keksinyt) ja pohjassa on tuommoinen kuvio, jonka tarkoituksena on vähentää tarvittavan öljyn määrää. Yhdet uttapamit olen vasta tällä pannulla paistanut, mutta sekin kerta riitti toteamaan pannun ihan toimivaksi. Tekee jo ihan hirveästi mieli kokeilla tällä jotakin pastakastiketta. Toin mukanani muuten durumvehnäjauhotkin, jos vaikka innostuisin tekemään itse pastaa... :-)

Pienien mauste-erien jauhaminen ei onnistu anopilta lainatulla mammuttikokoisella mikserillä eikä minulla ainakaan vielä ole morttelia, joten on ollut pakko keksiä uusia keinoja mausteiden jauhamiseen, vaikka monia mausteita olen hankkinut (tai siis anoppi hankki!) valmiiksi jauhettuna. Yllättävän käteväksi työvälineeksi on osoittautunut niinkin tavallinen kapistus kuin pulikka.

Inkivääri-valkosipulitahnan jauhaminen onnistuu pulikalla tosi näppärästi: paloiteltu inkivääri ja kokonaiset valkosipulinkynnet työlaudalle ja sitten vain rullailemaan pulikalla niiden ylitse! Homma on tuplasti hauskempaa, jos kuvittelee valkosipulin ja inkiväärin pahimmiksi vihollisikseen (joita mulla ei tietenkään ole) ja ajattelee pulikan isoksi nelivedoksi... :-D Mustapippurikin jauhautuu pulikalla ihan leikiten, samoin kuin jeeran siemenet. Jopa sarviapilan siemenet, jotka ovat kovimpia siemeniä, joita tiedän, jauhautuvat pulikalla suhteellisen hyvin, vaikka voimia saa kyllä käyttää aika paljon.

Erilaisia kurkkukasveja löytyy täältä vaikka miten paljon ja vaikka minkälaisia, mutta meidän kotoisista kaupoistahan löytyy yleensä vain se yksi, eli kesäkurpitsa. Käytin tähän seuraavaan pachadiin pullokurpitsaa, mutta luulen, että kesäkurpitsallakin tätä voisi ihan hyvin kokeilla. Me söimme pachadia mangoriisin kanssa, mutta kuka estää kokeilemasta tätä vaikka leivän päällä!


PULLOKURPITSAPACHADI

Tarvitset:

hieman öljyä
puolikas isosta pullokurpitsasta (tai 1 isohko kesäkurpitsa)
hieman suolaa

sormenpään kokoinen pala tamarindia

hieman öljyä
1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 vihreää chiliä hienonnettuna (tai maun mukaan)
n. 1 rkl chutney dalia
parisenkymmentä currylehteä (jos ei ole tuoreita, jätä nämä kokonaan pois)
kourallinen tuoretta korianteria
hyppysellinen palmusokeria (jaggery, gur, bellam) tai tavallista sokeria
suolaa

Popu/tadka:
öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl urad dalia
1 kuivattu punainen chili palasina
5 - 10 currylehteä

Valmistus:

1. Laita tamarindi likoamaan noin pariin ruokalusikalliseen kuumaa vettä ja liota sitä ainakin 15 minuuttia. Painele tamarindia välillä lusikalla, jotta mehu irtoaisi hyvin irti. Siivilöi tamarindimehu lopuksi toiseen astiaan ja heitä roippeet siivilästä menemään. Siirrä mehu sivuun odottamaan.

2. Pese pullokurpitsa ja paloittele se hieman sokeripalaa isommaksi kuutioksi. Kuumenna öljy pannulla ja lisää pullokurpitsa ja suola. Paista pullokurpitsaa miedolla lämmöllä ahkeraan sekoitellen, kunnes pullokurpitsa on kypsää eli kauttaaltaan läpikuultavaa. Tähän menee noin 10 - 15 minuuttia (kesäkurpitsa kypsyy nopeammin). Siirrä sivuun odottamaan.

3. Kuumenna öljy pannulla ja lisää pannulle valkosipulit ja vihreät chilit. Paista hetki ja lisää chutney dal ja currylehdet. Kun chutney dal on kullanruskeaa, lisää tuore korianteri, sokeri ja suola. Kääntele hetki, siirrä pannu pois liedeltä ja anna ainesten hieman jäähtyä. Laita tämä seos, paistettu pullokurpitsa sekä siivilöity tamarindimehu mikseriin tai tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi.

4. Laita jauhettu seos tarjoiluastiaan ja kuumenna pannulla uudelleen hieman öljyä. Lisää pannulle kaikki popun aineet yllä mainitussa järjestyksessä ja paista tiuhaan sekoitellen, kunnes urad dalit ovat kullankeltaisia. Kaada valmis popu jauhetun seoksen päälle ja sekoita hieman.

Pullokurpitsoja valitsemassa.

Enkuksi Bottle Gourd Chutney
Teluguksi Soorakaya Pachadi

2 kommenttia:

  1. Mä ymmärrän täysin sun keittiökone&välinekaipuun, mulla oli ihan sama juttu kun olin etelä Amerikassa ja USAssa. Tavarat oli Suomessa ja Israelissa.
    Kivasti toi pulikka toimii mausteiden jauhamiseen!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, mä kuvittelin jotenkin, että pystyn tulemaan toimeen vähilläkin välineillä, mutta olin näköjään väärässä... Kun ei ole kunnon välineitä, ruoanlaittokaan ei oikein huvita. Ja tuo pulikka on tosiaankin ihmeen kätsy!

    VastaaPoista