19. maaliskuuta 2009

Salaatti uudessa kuosissa

Minne kokonainen viikko on oikein hujahtanut? Eikö meillä ole muka syöty mitään koko viikossa, vai miksi kukaan ei ole päivittänyt tätä blogia? Hyi, mitä laiskottelua!

Anoppi on ollut tämän viikon kotikaupungissaan ja laaduntarkkailija on ollut työmatkalla, joten minä olen vetänyt lonkkaa ruoanlaiton suhteen ihan häpeilemättä - hyvä että edes riisiä olen jaksanut keittää (ja sehän onkin hirveän iso homma!). Kaiken kukkuraksi liikuskelin pari päivää sitten hieman epämääräisillä alueilla, ja sieltä ilmeisestikin tarttui mukaan jonkinlainen pöpö, vaikka en siellä mitään syönytkään (ilmastako ne pöpöt tulevat :-O). Onneksi kyse ei sentään ollut mistään ruokamyrkytyksestä tai muusta vakavammasta; onpahan vain tullut katseltua vessan kaakeliseinää aika useasti. Heppoista tekoa olevaan turistiripuliin auttaa onneksi meidän iskän ensiapukeino: uutta ruokaa vaan mahdollisimman paljon naamaan, jotta kaikki pöpöt tulevat nopeasti ulos. En siis ollenkaan eilen estellyt, kun minulle tuotiin lounaaksi takeaway-satsi Hyderabadin kuuluisaa biryania. Kuvaa en siitä kuitenkaan tohtinut ottaa, koska piti esittää potilasta, ja eiväthän potilaat mitään ruokavalokuvia jaksa ottaa. Toiseksikaan eilinen biryani ei kuulemma ollut läheskään parasta biryania, mitä täältä voi saada, joten en siitäkään syystä viitsinyt ottaa kuvaa. Sitä täydellistä biryania siis odotellessa...

Tuota biryania lukuun ottamatta olen yksin ollessani syönyt aika kevyesti, ja hedelmät ovat olleet ihan ykkösjuttu. Vaikka olenkin yleensä aika laiska tekemään salaatteja, yksi paikallisesta Sakshi-lehdestä saksittu erikoislaatuinen salaattiohje sai minut ryhtymään oikein tositoimiin. Salaattiin olisi kuulunut laittaa tuoreita vihreitä kikherneitä, mutta koska minulla ei ollut kuin kuivattuja ja nekin olivat liottamattomia ja keittämättömiä, laitoin salaattiin karkeasti pilkottuja, paahdettuja maapähkinöitä - ne kun niin kovasti muistuttavat tuoreita kikherneitä, hah hah. Mutta tämän reseptin etu onkin taas se, että jokainen voi muokata tätä mielensä mukaan. Ainakin minun maapähkinäinen versioni oli aivan ihanaa!

Tuoreet kikherneet ovat muuten aika samantyyppisiä kuin tuoreet herneetkin; ne kypsyvät ihan muutamassa minuutissa ja niitä voi syödä raakanakin.

Ilman soosia...
Elikkä siis...

TÄYTETTY KURKKUSALAATTI
parille aika iso annos

2 keskikokoista kurkkua (eli varmaankin noin 1 suomikurkku)

2 dl tuoreita vihreitä kikherneitä keitettynä
3 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä paahdettuna
sitruunamehua maun mukaan
suolaa maun mukaan
jauhettua mustapippuria maun mukaan

2 dl jogurttia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna/murskattuna
½ tl inkivääriä tahnana tai hienoksi raastettuna
½ tl vihreää chiliä tahnana tai hyvin hienoksi pilkottuna

1 tomaatti pieniksi kuutioiksi pilkottuna

Popu/tadka:
1 rkl öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
1 oksa currylehtiä hienonnettuna (jos ei ole tuoreita, jätä currylehdet kokonaan pois)

VALMISTUS

1. Pese kurkut ja kuori ne kuvan osoittamalla tavalla. Jos haluat kikkailla, voit myös muotoilla kurkkuja kuusikulmaisiksi. Leikkaa kurkut n. 4 - 5 cm:n pätkiksi ja kaiva siemenet ja sisukset teräväkärkisellä lusikalla ulos. Laita kurkut tarjoilulautaselle.

2. Sekoita kulhossa kikherneet, seesaminsiemenet, sitruunamehu, suola ja pippuri.

3. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jogurtti, valkosipuli, inkivääri- ja chilitahna.

4. Kuumenna öljy popua varten pienellä pannulla, lisää öljyyn sinapinsiemenet ja hieman myöhemmin currylehdet. Kun sinapinsiemenet alkavat poksua, siirrä pannu pois liedeltä ja sekoita jogurttiseos joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

5. Täytä kurkut kikherneseoksella, ripottele tomaattipalasia päälle ja mihin nyt mielit, ja liruttele päälle vielä jogurttikastike.

... ja soosin kera.

6 kommenttia:

  1. Tosi herkullisen näköinen salaatti. Vihreitä kikherneita olen syönyt

    VastaaPoista
  2. Jäi kesken aiempi kommenttini.Siis olen täällä syönyt vihreitä kikherneitä ja ihan poiminutkin niitä. Toivottavasti mahatauti on jo hellittänyt..

    VastaaPoista
  3. Veera, ainaskin mun mielestä oli herkkua... :-)

    Yaelian, minäkin tahtoisin päästä poimimaan vihreitä kikherneitä! Mahatauti on jo menneen talven lumia. :-)

    VastaaPoista
  4. Ihania! enpa ole aiemmin vastaaviin tormannyt, pakko kokeilla jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
  5. Laila, kiitos. :-) Parasta näissä on se, että jokainen voi muokata näistä omannäköisensä täytteitä vaihtelemalla. :-)

    VastaaPoista