1. maaliskuuta 2010

Valkokaalia intialaisittain ja kukkakaalia ei-intialaisittain

Kaali (kaikissa olomuodoissaan) on aina tainnut olla semmoinen vihannes, josta minä en ole suuremmin tykännyt. Syön kyllä kaikkia kaalilaatuja ja niistä tehtyjä ruokia, mutta en mitenkään riemusta kiljuen. Poikkeuksen tekevät kaalikääryleet, jotka ovat aivan järjettömän hyviä!

Viime viikolla valkokaali oli kuitenkin taas niin tolkuttoman halpaa, että eihän sitä mitenkään voinut olla ostamatta. Muistelin nähneeni loistavassa Mahanandi-blogissa ohjeen, johon tuli kaalia ja jogurttia. Tuota ohjetta on tehnyt mieli kokeilla jo pitemmän aikaa, sillä ruoka kuulosti vallan herkulliselta. Reseptikin oli perin yksinkertainen: tarvitaan vain muutama intialainen mauste, kaalia ja jogurttia.

Suosittelen kokeilemaan tätä, sillä tämä oli oikeasti tosi, tosi hyvää! Jogurtti sopi kaalin kanssa jotenkin ihan käsittämättömän hyvin yhteen: jogurtin pehmeys täydensi kaalin rapsakkuutta ja vei kaalin mausta pahimman terän pois, mikä voi tietysti jonkun mielestä olla huonokin asia.

Ruoan voi tehdä huoletta etukäteen, sillä se on tarkoitus tarjota huoneenlämpöisenä. Kaali kannattaa suikaloida mahdollisimman hienoksi, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä.


Cabbage Thayir Saadam
ehkä noin neljälle (riippuu vähän käyttötarkoituksesta)

hieman öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
1 tl jeeran siemeniä
kymmenisen currylehteä (voi jättää huoletta poiskin)
½ - 1 rkl chana dal -linssejä (nämäkin voi jättää pois, vaikka ne antavat kyllä mukavaa suutuntumaa)
1 pieni sipuli hyvin hienonnettuna
n. 300 g valkokaalia erittäin ohueksi suikaloituna
suolaa
1/3 tl kurkumaa
1-2 rkl kookosta (kuivattua tai tuoretta hienonnettuna)
maustamatonta jogurttia*

* Jogurtin määrä riippuu vähän siitä, kuinka jogurtti- tai kaalipitoista ruoasta haluaa. Jogurtiksi käy mikä tahansa maustamaton jogurtti - Bulgarian jogurtti, juokseva luonnonjogurtti, itse tehty jogurtti tai turkkilainen jogurtti. Itselläni oli turkkilaista jogurttia, joten lisäsin jogurtin lisäksi vähän vettä, kun lopputuloksesta tuli niin paksua.
  1. Liota chana daleja vedessä puolisen tuntia. Siivilöi vesi huolellisesti pois.
  2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet, jeera, currylehdet ja chana dalit. Paista hetki sekoitellen, kunnes sinapinsiemenet alkavat poksua ja chana dalit ovat saaneet hieman väriä.
  3. Lisää sipuli, kaali, suola, kurkuma ja kookos, sekoita huolellisesti ja paistele reilulla keskilämmöllä, kunnes kaali on mukavan rapsakkaa (ehkä viitisen minuuttia).
  4. Siirrä pannu syrjään ja anna seoksen jäähtyä.
  5. Lisää jogurtti, sekoita hyvin ja lisää suolaa tarvittaessa.
Tarjoa riisin tai muun lisukkeen kera. Voisin kuvitella että tämä sopisi aika hyvin myös leivän täytteeksi tai esim. (kasvis)hampurilaiseen.

Idean marinoituun kukkakaalisalaattiin olen joskus ottanut Yhteishyvän Ruokamaailma-lehdestä. Kun ensimmäisen kerran näin ohjeen, meinasin kyllä jänistää, sillä marinadiin tuli tilliä, jonka käyttö on minulla aika rajoittunutta. Onneksi kuitenkin rohkaisin mieleni, sillä tilli sopii marinadiin tosi hyvin!

Olen yhdistänyt kukkakaaliin milloin mitäkin kasviksia; tällä kertaa porkkanoita, herneitä ja punasipulia. Joskus tarjoan salaatin lisäkkeenä, mutta yleensä syömme tätä lounassalaattina salaattipedin päällä. Joskus pilkon mukaan vielä muitakin vihanneksia, esim. kirsikkatomaatteja.

Marinoitu kasvissalaatti
kolmelle - neljälle

n. puoli kiloa kasviksia pilkottuna

Marinadi:
2 rkl valkoista balsamicoa
2 rkl (oliivi)öljyä
n. 3 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
  1. Jos käytät kypsennettäviä kasviksia (porkkanaa, kukkakaalia tms.), keitä ne napakan kypsiksi ja huuhtele tämän jälkeen kylmällä vedellä.
  2. Sekoita marinadin ainekset, lisää kasvikset ja sekoita hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa makuja. Anna maustua jääkaapissa parista tunnista ylöspäin.

4 kommenttia:

  1. Oi että, oon käynyt muutaman kerran lukemassa blogiasi ja täällä on aina yhtä herkullisen ihania kuvia ja ruokia! Ihan vesi tulee kielelle! :)

    VastaaPoista
  2. Suurena kaalirakastajana kiinnitin heti huomiota tuohon ekaan,mielenkiintoiseen kaalireseptiin.Täytyypä joskus kokeilla.Marionoidut kukkakaalitkin kuulostavat /näyttävät hyviltä!

    VastaaPoista
  3. Mina pidan kaalista, enka ole kuullut kaali-jogurttiriisista aikaisemmin. Varmaan hyvaa...

    Kukkakaalimarinadi nayttaa myos hyvalta. Noi voisi varmaan hoyrystaa ja sitten laittaa marinadiin...

    VastaaPoista
  4. Voi kiitos, Amaria! :-) Toivottavasti vierailet täällä vielä uudelleenkin!

    Yaelian, mitenköhän minusta tulisi suuri kaalinrakastaja... :-) Tuota reseptiä voisi tietysti varioida miten vaan keksii, jos ei ole noita intialaisia mausteita.

    Anna, periaatteessahan tuo jogurttihommeli on vähän niin kuin eteläintialainen pachadi, mutta kaalia en minäkään ole koskaan jogurtin seassa ennen kokeillut. Kukkakaalit voisi tosiaankin höyryttää, niin ainakaan ne eivät ylikypsyisi niin kovin herkästi kuin keitettäessä.

    VastaaPoista