30. tammikuuta 2011

Jauhelihaa, perunaa ja pinaattia

Kaipailin jokin aika sitten uusia tapoja valmistaa jauhelihaa, ja törmäsin Zaiqa-blogissa tähän ohjeeseen. Qimah aloo methi on varsin tavallinen ruoka Hyderabadissa, ja siinä yhdistyvät nimensä mukaisesti kolme pääainesta, jauheliha, peruna ja sarviapila. Minulla sattui olemaan kaapissa pinaattia, joten käytin sarviapilan sijasta sitä.

Tämä ruoka on äärettömän helppo ja nopea valmistaa, ja mikä tärkeintä, se on myös todella hyvää. Muutin hieman alkuperäisen ohjeen ainemääriä meidän makuumme sopivammiksi, koska vähemmän tulinen ja mausteinen on ollut meillä viime aikoina kovasti kysyttyä tavaraa. Itse olisin kyllä tykännyt mausteisemmastakin, ja jos olisin tehnyt tätä vain itselleni, olisin varmasti laittanut mausteita alkuperäisen ohjeen mukaan. Muutenkin olen huomannut, että tärkkelyspitoisten kasvisten (esim. perunan ja linssien) maustamisessa saa olla runsaskätisempi kuin muiden kasvisten kanssa, koska ne tuntuvat jotenkin imevän maut itseensä.

Koska tämä on kuiva (eli kastikkeeton) ruoka, se sopii parhaiten intialaisten leipien kanssa syötäväksi. Voi tätä tietysti riisinkin kanssa syödä, mutta silloin kaipailisin itse kyytipojaksi vielä ainakin jogurttia tai raitaa.

Jos leipiä ei jaksa ruveta itse leipomaan, naan-leipiä saa ostaa valmiina kaupoistakin. Viimeisin löytöni on Leipomo Ärzän naan-leivät, joita saa ainakin pääkaupunkiseudulta. Vaikka niillä on aitojen naan-leipien kanssa hyvin vähän tekemistä ja vaikka ne ovatkin meidän makuumme kovin makeitakin, ne ovat kuitenkin näppärä apu laiskalle leipojalle - niitä kun tarvitsee vain lämmittää mikrossa puolisen minuuttia.

Jauhelihaa, perunaa ja pinaattia (Qimah aloo methi)
noin neljälle

2 rkl öljyä
2 kokonaista neilikkaa
1 vihreä kokonainen kardemumma
1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa
½ tl chilijauhetta
suolaa maun mukaan
½ tl kurkumaa
2 sipulia hienonnettuna
1 iso tomaatti kuutioituna
1 pieni vihreä chili pitkittäin halkaistuna
400 g (lampaan) jauhelihaa
2-3 isohkoa perunaa melko pieniksi kuutioituna
kasa pinaattia/pak choita tai muuta vihreää hienonnettuna

VALMISTUS

1. Kuumenna öljy pannulla ja lisää neilikat ja kardemumma. Kun ne alkavat tuoksua (10-15 sekunnin päästä), lisää inkivääri-valkosipulitahna, chilijauhe, suola ja kurkuma. Lisää muutaman sekunnin päästä sipuli ja anna sipulin kuullottua. Lisää tomaatti ja vihreä chili, sekoita hyvin ja paista hetki.

2. Lisää jauheliha ja sekoita se hyvin mausteiden kanssa sekaisin, lihaa samalla pieniksi murusiksi puuhaarukalla rikkoen. Jatka paistamista melko kovalla lämmöllä, kunnes liha on ruskistunut. Lisää perunat ja sen verran vettä, että seos peittyy. Peitä kannella ja hauduta, silloin tällöin sekoitellen, kunnes vesi on lähes haihtunut ja perunat ovat melkein kypsiä. Lisää pinaatti ja jatka hauduttamista vielä muutaman minuutin ajan. Jos vesi ei ole kokonaan haihtunut, jatka paistamista ilman kantta.

Tarjoa ruoka intialaisten leipien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti