13. maaliskuuta 2011

HC-pikkelssi

Tässä tulee vastaiskuni kaikille chilittömille ruoille: ruoka, jossa ei paljon muuta olekaan kuin chiliä, eli chilipikkelssi.

Teen itse äärimmäisen harvoin intialaisia pikkelssejä, koska niitä saa niin helposti kaupoista ja koska sen harvan kerran, kun olen semmoista tehnyt, kokeilu on mennyt täysin penkin alle. Tämän pikkelssin takana on se vanha tuttu tarina: jääkaapissa oli pussillinen jotain (tässä tapauksessa vihreitä chilejä), mikä piti kiireesti saada käytetyksi johonkin. Jääkaapissa nahistunut vihannes tai muu yli-ikäinen tuote ei tietenkään ole sopiva lähtökohta minkään säilykkeen tekemiselle, koska säilöttävien tuotteiden raaka-aineiden tulisi olla mahdollisimman tuoreita ja freesejä. Hieman nahistuneet chilini ovat nyt joka tapauksessa pikkelssimuodossa, ja toivottavasti pikkelssi säilyy edes jonkin aikaa - ainakin siihen asti, että olen syönyt kaiken!

En löytänyt mistään sopivan oloista reseptiä chilipikkelssille, joten kehittelin oman ohjeen. Olin lopputuotoksen makuun muuten oikein tyytyväinen, mutta pikkelssi maistui ensimmäisinä päivinä ehkä hieman liian sinappiselta, mikä johtui lähinnä käyttämästäni sinappiöljystä. Sinappiöljyä käytetään pikkelssien valmistuksessa erityisesti Pohjois-Intiassa, kun taas etelässä suositaan (paahtamatonta) seesamiöljyä. Myöhemmin sinapin maku tosin muuttui vähemmän hallitsevaksi, ja viikon päästä maut olivat oikeastaan aika hyvin tasapainossa. Seuraavalla kerralla saattaisin kuitenkin kokeilla pikkelssissä seesamiöljyä.

Öljyn määrä saattaa näyttää valmiissa pikkelssissä suurelta, sillä purkkiin jää pikkelssin päälle noin sentin paksuinen öljykerros. Öljy kuitenkin parantaa - mausteiden ja suolan ohella - pikkelssin säilyvyyttä, joten jonkin verran öljyä kuuluu pikkelssissä ollakin. Eihän kaikkea öljyä tarvitse kuitenkaan syödä, kun pikkelssin voi kaivaa öljyn alta.

Käytin pikkelssissä noin kymmenen sentin pituisia vihreitä chilejä, jotka ovat Intiassa aika tavallisia. En tunne eri chililaatuja kovinkaan hyvin, mutta minusta nämä eivät ole ihan mitään tulisinta laatua, vaikka tulisia nämäkin ovat. Eikös se mene niin, että mitä pienempi chili, sitä tulisempi laatu...? Pikkelssin tulisuutta voikin itse säädellä sen mukaan, mitä chilejä käyttää. Chilin siemenetkin voi halutessaan poistaa, jolloin tulisuus vähenee. Minun pikkelssiversiostani tuli omaan makuuni aika sopivaa.

Kuva pikkelssistä heti sen valmistuttua.

CHILIPIKKELSSI

AINEKSET

n. 20 vihreää tuoretta chiliä (minun chilini olivat ohuita, noin 10 cm:n paksuisia)
½ tl sarviapilan siemeniä
1 tl fenkolin siemeniä
2 tl ruskeita sinapinsiemeniä
½ dl sitruunamehua
suolaa maun mukaan (itse laitoin noin 1 ½ tl)
1 tl kuivattua mangojauhetta (amchoor)
½ tl kurkumaa
1/8 tl hajupihkaa eli asafoetidaa
3/4 dl öljyä (sinappi-, paahtamatonta seesami- tai maapähkinä-)


VALMISTUS

1. Huuhtele chilit huolellisesti ja kuivaa ne talouspaperilla tai pyyhkeellä. Levitä chilit joko aurinkoon muutamaksi tunniksi tai anna niiden kuivua esimerkiksi tiskipöydällä yön yli. Chileistä pitäisi saada vesi mahdollisimman tarkkaan pois, koska vesi huonontaa säilyvyyttä.

2. Pilko chilit haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi paloiksi. Jos olet chiliherkkä, käytä muovikäsineitä. Laita chilit kulhoon odottelemaan.

3. Kuumenna paksupohjainen pannu ja paahda siinä erikseen sarviapilan siemenet, fenkolin siemenet ja sinapinsiemenet. Paahda siemeniä sen verran, että ne alkavat hieman tuoksua. Varo paahtamasta erityisesti sarviapiloita liian kauan, koska niistä tulee liian kauan paahdettuna kitkerän makuisia.

4. Anna siementen hieman jäähtyä ja jauha ne morttelissa karkeahkoksi jauheeksi. Kannattaa jauhaa ensin sarviapilan siemeniä vähän aikaa, koska ne ovat kaikkein kovimpia, lisätä sitten fenkolin siemenet ja vasta lopuksi helpoimmin jauhautuvat sinapinsiemenet.

5. Kaada pilkottujen chilien päälle jauhetut siemenet, sitruunamehu ja suola ja sekoita hyvin.

6. Laita erilliseen kulhoon mangojauhe, kurkuma ja hajupihka. Kuumenna öljy pannulla melko kuumaksi ja kaada mausteiden päälle. Sekoita hyvin ja kaada tämä seos chiliseoksen päälle. Sekoita valmis pikkelssi hyvin ja laita tiiviiseen ja puhtaaseen lasipurkkiin.

Syö minkä tahansa intialaisen ruoan lisukkeena, kun kaipaat ruokaan lisää potkua. Tästä sitä saa...:-)

Kuva pikkelssistä viikon päästä.
Näkee hyvin, miten chilien väri on muuttunut ja koostumus on muuttunut muutenkin "pikkelssimäisemmäksi".

4 kommenttia:

  1. Hienon näköistä pikkelsiä!

    Valitettavasti minä en ole lämmennyt pikkelsille ollenkaan, pidän sitä liian kitkeränä. Mies syö meillä kyllä kovasti pikkelsiä, ja haluaisin oppia sitä tekemään.

    Viime kerralla pyysin anoppia näyttämään, miten pikkelsiä tehdään, mutta hän sanoi, ettei ehdi, koska sen tekemiseen menee 10 päivää. Mutta sinun reseptisi mukaan ei säilömisen jälkeen ilmeisesti tarvitse tehdä mitään muuta kuin odottaa? Ei se niin hankalalta vaikuta, kun hän antoi ymmärtää, mutta kenties rajasthanin tyylinen achaar tehdään eri tavalla, hmm...

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Anna. Meillä on muuten pikkelssinsyöntiasiat juuri toisinpäin – minä syön mutta mies ei oikein. ;-)

    Kun etsiskelin pikkelssireseptejä, aika monessa ohjeessa valmis pikkelssi jätettiin purkissa aurinkoon 10-15 päiväksi. En tiedä yhtään miksi, mutta kai aurinko jotenkin kypsyttää pikkelssiä (villi arvaus)? En tiedä, pitääkö pikkelssille tehdä tuona aikana jotain, sekoitella? Tämä aurinkometodi on kai perinteinen valmistustapa, mutta mulla ei kyllä kärsivällisyys riitä siihen, että katselisin tekeytymässä olevaa pikkelssipurkkia 15 päivää, ja odottelisin, milloin purkin voi aukaista. :-D Onneksi löysin sellaisiakin ohjeita, joissa pikkelssiä ei pidetty auringossa, ja sen perusteella päättelin, että kai tällaista ”pikapikkelssiäkin” voi tehdä ja syödä. Maistelin tätä heti valmistuspäivänä, mutta silloin kaikki maut erottuivat vähän liian selvästi. Tämänkin pikkelssin kanssa kannattaa siis ehkä odotella ainakin 4-5 päivää, että maut ehtivät tasaantua. Ja mä tosiaan vain odottelin, ja pikkelssi oli ihan jääkaapissa.

    VastaaPoista
  3. Hyvältä kuulostavan pikkelsireseptin kehititkin.Mulla muuten sattuu olemaan tuota paahtamatonta seesamiöljyä mutta tuota hajupihkaa ei,vaikka sitä kyllä saa intialaisesta kaupasta.Onko se ihan välttämätön tuossa? Tykkään pikkelseistä,ja etenkin pikantista intialaisesta mangopikkelsistä,jota olen rakastanut jo vuosia.

    VastaaPoista
  4. Yaelian, kyllä hajupihkan voi jättää tästä pois. Sitä käytetään pikkelsseissä lähinnä kai vain maun takia, eikä sen pois jättäminen maailmaa kaada.

    Munkin suosikki vege-pikkelsseistä on ehdottomasti mangopikkelssi! Se on ihanaa...Namskis.

    VastaaPoista