9. maaliskuuta 2011

Soijadosat

Tämä dosaohje on peräisin Lean Is In -ohjelman jaksosta, jossa yhden intialaisen perheen jäsenten ruokailutottumukset olivat enemmän tai vähemmän pielessä. Perheen pelastajiksi tulivat tietysti kyseisen ohjelman juontajat, jotka näyttivät perheelle, kuinka tehdään terveellisempää ruokaa. Yksi heidän valmistamistaan ruoista oli tämä soijadosa, joka näytti hyvältä ja tosi helpolta valmistaa. Arvelin, että tuo maistuis varmaan mullekin.

Perusdosiin verrattuna näiden dosien on tarkoitus olla pehmeämpiä ja paksumpia, ei siis sellaisia ohuita ja rapsakoita kuin perusdosat parhaimmillaan ovat. Soijamaito antaa näille dosille hauskan värin ja täysjyvävehnäjauhot kunnon viljaisan maun. Täysjyvävehnäjauhojen tilalla voi tietysti käyttää mitä jauhoja vain haluaa.

Alkuperäisen ohjeen soijamaidon ja jauhojen suhde oli minusta vähän kummallinen, sillä taikinaan tuli yksi kupillinen soijamaitoa ja vain neljäsosakuppi jauhoja. Ehkä dosat olisivat noillakin suhteilla onnistuneet, mutta panin jauhoja vähän enemmän - varmuuden vuoksi. En ole mikään lettuekspertti muutenkaan. Lopulta tein koko taikinankin melkein kaksinkertaisena, kun yksinkertainen taikina näytti niin onnettomalta lirulta kulhon pohjalla. Tällä määrällä tuli jo syöneeksi.

Tykkäsin näistä vallan mahdottomasti ja teen näitä ihan varmasti uudestaankin!


SOIJADOSAT
tulee noin 12 pikkudosaa

AINEKSET
4 dl soijamaitoa
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
(1 vihreä chili hienonnettuna)
1 kevätsipuli hienonnettuna (tai muuta sipulia)
muutama ruokalusikallinen hienonnettua tuoretta korianteria (voi jättää poiskin)
1/4 tl ruokasoodaa
suolaa maun mukaan

paistamiseen hieman öljyä

VALMISTUS

1. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään. Kuumenna tarttumaton pannu ja laita sille pieni ripaus öljyä. Levitä pannulle taikinasta halkaisijaltaan noin 10 cm:n kokoinen lätty. Paista dosat keskilämmöllä molemmin puolin mukavan värisiksi ja kypsiksi.

Nämä dosat voi syödä minusta melkein minkä tahansa kanssa. Kumppaniksi käy chutney, pikkelssi, mikä tahansa curry tai muu vastaava ruoka. Jostain olen saanut myös päähäni, että nämä saattaisivat olla hyviä myös raa'an, pieniksi pilkotun sipulin kanssa - jos siis sipulista sattuu tykkäämään.

3 kommenttia:

  1. Heh, ensin kuvittelin että soijadosaan tuli jotakin soijarouhetta ja ajatus ei kuulostanut niin houkuttavalta... sitten huomasin, että olitkin tehnyt ne soijamaidosta ja jauhoista, eli enemmän samalla tavalla kuin normaalit letut... nämä voisi olla hyviä!

    VastaaPoista
  2. Mulla sattuukin yleensä olemaan noita aineksia kotona,joten tätä dosaa varmaan tulenkin kokeilemaan.Kiitos Hippu!

    VastaaPoista
  3. Anna, hih, soijarouhedosa kuulostaa aika pelottavalta. :-D

    Yaelian, toivottavasti tykkäät, jos kokeilet! Minä ainakin tykkäsin. :-)

    VastaaPoista