1. maaliskuuta 2011

Valkosipulinen linssimuhennos


Tämä on äärimmäisen yksinkertainen linssiruoka, joka saa makunsa paahdetusta valkosipulista ja juustokuminasta. Vaikka en laittanut ruokaan ollenkaan chiliä - meillä on taloudessa edelleenkin chilirajoitteinen henkilö - ruoasta tuli yllättävän hyvää. Jos ruokaan kaipaa lisää potkua, joukkoon voisi lisätä yhden vihreän chilin (ja laittaa se linssien kanssa kiehumaan) tai yhden tai pari kuivattua punaista chiliä (ja lisätä ne popuvaiheessa kuumaan öljyyn). Käytin ruoassa moong dal-linssejä, koska tykkään niiden pehmeydestä verrattuna esimerkiksi toor dal-linsseihin. Ne myös kiehuvat suhteellisen nopeasti. Muhennos onnistuisi varmaan hyvin punaisilla masoor dal -linsseilläkin.

AINEKSET

1,5 dl moong dal-linssejä
1 tomaatti paloiteltuna
sormenpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 sipuli hienonnettuna
suolaa (maun mukaan, 1-2 tl)
1/3 tl kurkumaa
n. 5 dl vettä

Popu:
1 rkl öljyä
3-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna (enemmänkin saa laittaa, jos tykkää)
1 tl jeeran siemeniä

VALMISTUS

1. Puhdista ja huuhtele linssit. Laita kattilaan linssit, tomaatti, inkivääri, sipuli, suola, kurkuma ja vesi. Kiehauta ja anna kiehua keskilämmöllä kannen alla, kunnes linssit ovat pehmeitä (noin 20-25 minuuttia). Sekoita muutaman kerran ja lisää tarvittaessa hieman vettä. Jos haluat, muussaa seos tasaisemmaksi esim. perunasurvimella. Voit valmistella ruoan tähän asti hyvissä ajoin etukäteen.

2. Valmista popu juuri ennen tarjoilua. Kuumenna öljy pannulla ja lisää valkosipuli ja jeeran siemenet. Paista niitä jatkuvasti sekoitellen, kunnes valkosipuli on saanut hieman väriä ja tuoksuu paahtuneelle. Varo kuitenkin käräyttämästä valkosipulia.

Ruoka sopii sekä riisin että intialaisten leipien kanssa syötäväksi.

2 kommenttia:

  1. Tuollaiset linssiruuat ovat kyllä ihania,etenkin jos on vähän kylmä.Ja minä taas laittaisin ne chilit sinne sekaan;D

    VastaaPoista
  2. Yaelian, joo, niin minäkin laittaisin, mutta minkäs teet... Plääh. Mutta ei hätä ole tämän näköinen - mä paistan pannulla erikseen öljyssä chilejä ja sekoitan niitä sitten oman ruokani joukkoon, ettei kaverin tarvitse kärsiä. :-)

    VastaaPoista