21. helmikuuta 2012

Porkkanahalva

En ole koskaan tykännyt porkkanahalvasta, mikä on kai johtunut siitä, että minua on tökkinyt ajatus, että porkkanasta tehdään jotain makeaa. Makeissa jutuissa kuuluu olla suklaata, hedelmiä, marjoja, kermaa ja sen sellaista, mutta ei porkkanaa - eikä varsinkaan punajuurta!

Anoppilassa kuitenkin oli aina porkkanahalvaa, koska ukko tykkää siitä ihan hulluna. Makeantuskissani minäkin aloin maistella porkkanahalvaa, ja pikkuhiljaa totesin, että onhan tämäkin parempi kuin ei mitään. Nyt meilläkin on omassa huushollissa sitten melkein aina porkkanahalvaa kaapissa - ellei makeannälkäinen hiirulainen ole käynyt viemässä viimeisiä nokareita. :-)

Intiassa halvassa käytetään usein pitkiä ohuita porkkanoita, jotka kulkevat täällä nimellä Delhi carrot. Minun täytyy tunnustaa, että en kyllä makueroa juurikaan huomaa, oli halva tehty noista pitkistä porkkanoista tai tavallisista oranssinvärisistä. Molempi parempi. :-)


PORKKANAHALVA
6-8 syöjälle

800 g porkkanoita
5 dl maitoa (tai maidon ja veden sekoitusta, jos ei halua tehdä halvaa ihan pelkästään maidosta)
1 - 1 1/4 dl sokeria (suomalaiseen makuun varmaan desikin riittää)
1 tl gheetä, voita tai öljyä
pieni kourallinen cashewpähkinöitä pitkittäin halkaistuna
pieni kourallinen (sulttaani)rusinoita
kardemummaa maun mukaan

1. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi (tai hienommaksi, jos haluat halvasta tasaisempaa ja mössömäisempää).

2. Laita porkkanat ja neste kattilaan ja kiehauta. Anna muhia keskilämmöllä, kunnes neste on haihtunut (n. 20-25 minuuttia). Sekoita aina välillä.

3. Lisää joukkoon sokeri ja hauduttele taas, kunnes neste on hävinnyt. Siirrä seos pois liedeltä.

4. Kuumenna pannu ja lisää ghee. Lisää pannulle ensin cashewpähkinät ja hetken päästä rusinat. Kun pähkinät ja rusinat ovat hieman ruskistuneet, lisää kardemumma ja ota pannu pois liedeltä. Sekoita pannun sisältö porkkanaseokseen.

Nauti kylmänä tai lämpimänä; itse tykkään hieman lämpimästä halvasta.

Tästä tulee aika iso annos, mutta jos halvasta tykkää, sitä kannattaa tehdä isompi annos kerralla, koska se säilyy jääkaapissa aika pitkään. Anoppi väitti jopa, että porkkanahalva säilyisi jääkaapissa kaksi kuukautta, mitä kyllä epäilen. Sitä paitsi kyllä halvan täytyy olla aika pahaa, jos se sama halva pyöriskelee jääkaapissa aina vaan, kahden kuukauden ajan. :-)

2 kommenttia:

  1. Kiva oli nähdä tämä porkkanahalvaohjeesi omani jälkeen;meillä varmaan toimi jonkunlainen telepatia,vaikka oma halvani on aivan erilainen;D
    Aika makea herkku,mutta varmaan hyvää!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, niin varmaan toimi, vaikka minä en sentään uneksinut halvasta. ;-)

    VastaaPoista